Καλλιέργεια Αloe Vera (αλοη βερα): Οικονομικά οφέλη - Εισόδημα

Καλλιέργεια Αloe Vera (αλοη βερα): Οικονομικά οφέλη – Εισόδημα

Η aloe vera (αλοε βερα ή αλοη βερα), ειναι παχύφυτο με αντοχές, μπορεί να αποφέρει ένα σημαντικό εισόδημα στο παραγωγό που ανάλογα τα στρέμματα καλλιέργειας, μπορεί να κυμανθεί από την απλή ενίσχυση του εισοδήματος μέχρι ένα σταθερό καλό εισόδημα.

Η ζήτηση είναι υψηλή και μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, η χρήση της μακροχρόνια και πιθανότατα η ζήτηση θα ανέβει. Υπολογίζεται ότι το 25% των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν παγκοσμίως στα συστατικά τους περιέχουν aloe vera aloe vera (αλοε βερα). Μόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι εισάγουμε περίπου 5 τόνους χυμού αλόης την ημέρα.

Η τιμή όμως των προϊόντων, όποια και αν είναι αυτά εξαρτάται όχι από τη ζήτηση αλλά από το συνδυασμό προσφοράς και ζήτησης. Μετά από έρευνα βρήκαμε ότι η τιμη κιλου για τα φυλλα  aloe vera (αλοε βερα), στη χονδρική κυμαίνεται στα 4 έως 4,40 ευρώ/κιλό, ενώ η τιμή λιανικής κυμαίνεται στα 5 έως 7 ευρώ/κιλό. Καθαρό gel aloe vera (αλοε βερα) τα 330 ml κοστίζουν 7,5 έως 8 ευρώ χονδρική, ενώ λιανική κοστίζουν 13,5 έως 14.
Οι τιμες ειναι ενδεικτικές της χρονικης περιοδου που γραφόταν το αρθρο. Μην τις θεωρήσετε δεδομένες.

Το εισόδημα αυξάνετε κατακόρυφα, φθάνοντας τα 200ευρω/κιλό για αλοΐνη με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, το οποίο αγοράζουν φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά χωρίς εμπειρία, γνώσεις, εγκαταστάσεις και ποιοτικές προϋποθέσεις μην θεωρείται ότι είναι εφικτός στόχος, οπότε καλύτερα να κάνετε τους υπολογισμούς με τη χαμηλότερη τιμη/κιλό, ώστε να είστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.

Εάν όμως μαζί με εσάς καλλιεργήσει aloe vera και η μισή Ελλάδα, χωρίς να έχουμε αντίστοιχη αύξηση της ζήτησης, τότε η προσφορά θα είναι μεγαλύτερη της ζήτησης όποτε η τιμή αγοράς θα πέσει, άρα τα κέρδη σας θα είναι μειωμένα.

Ωραία τα έσοδα υπάρχουν όμως και έξοδα, που τα αφαιρείς από τα μικτά έσοδα για να έχεις τα καθαρά έσοδα:

Εάν αγοράσετε μικρά φυτά θα πρέπει να περιμένετε, εάν αγοράσετε μεγάλα θα χρειαστείτε κεφάλαιο. Η αγορά μικρών φυτών ίσως είναι καλύτερη λύση σε αρκετές περιπτώσεις, καθώς τα μικρά φυτά προσαρμόζονται καλύτερα στο κλίμα της περιοχής, ενώ η απώλεια ενηλίκων φυτών δαπανηρή, αλλά μια aloe vera 2.5 ετών παράγει παραφυάδες, που μπορούμε να πουλήσουμε ή να μεταφυτεύουμε.

Παράλληλα πρέπει να λάβετε υπόψιν και την κατάσταση της αγοράς, δηλ. την ζήτηση και την τιμή αγοράς, ώστε να υπολογίσετε τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μια φόρμουλα κοινή για όλους: τα οικονομικά σας, ο χρόνος ενασχόλησης, η κατάσταση της αγοράς καθορίζουν, διαφορετικά για τον καθένα την αγορά ενηλίκων ή μικρών φυτών.

Κόστος αγοράς φυτών (η τιμή εξαρτάται από την ποσότητα):

1,5 -2 ευρώ για φυτά 4-8 μηνών ύψους 10-15 cm
3,00 € περίπου, για φυτά 1 – έως 1,5 ετών, ύψους 16-26 cm, χωρίς γλάστρα
7,00 € περίπου για φυτά 2 – έως 2,5 ετών ύψους 16-26 cm χωρίς γλάστρα

Υπολογίστε ότι εάν δεν έχετε αγροτικό ή ρυμούλκα είναι αδύνατον να μεταφέρεται τέτοιες ποσότητες στο χωράφι. Μην παραλείψετε λοιπόν να υπολογίσετε τα καύσιμα ή τα μεταφορικά ή να διαπραγματευτείτε την μεταφορά με το φυτώριο που αγοράσατε τα φυτά.

Παράγωγη
Στην ηλικία των 2.5 ετών μια aloe vera μπορεί δημιουργήσει τουλάχιστον δέκα παραφυάδες. Για να φτάσει σε παραγωγική ηλικία απαιτούνται 3.5 χρονιά. όταν το φυτό φτάσει στην ηλικία των τρεισήμισι ετών (παραγωγική ηλικία ), μπορούμε να κόψουμε τα φύλλα του, περίπου 10-12 φύλλα.

Συγκαλλιέργεια
Όσο τα φυτά είναι ακόμα μικρά -το πρώτο καλλιεργητικό έτος- η ελεύθερη επιφάνεια για συγκαλλιέργεια, ανάλογα την απόσταση φύτευσης, υπολογίζεται στο 50% – 40%. Μπορούμε να ωφεληθούμε οικονομικά εκμεταλλευόμενοι το κενό χώρο με συγγαλλιεργια, σπέρνοντας όσπρια, σουσάμι, κολίανδρο ή κύμινο. Μην ξεχάσετε να υπολογίσετε τα εργατικά για το μάζεμα, ενώ εάν ρίξετε όσπρια υπολογίστε ότι βελτιώνουν την ποιότητα του εδάφους.

Η συγκαλλιέργεια, συνήθως,  περιορίζεται στο πρώτο καλλιεργητικό έτος της aloe vera, διότι εάν τη συνεχίσετε πέραν αυτού, τα σπαρτά θα συναγωνίζονται τις aloe vera, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφοροποιήσεις στην προσδοκώμενη παραγωγοί. Πάλι όμως είναι μια πράξη που πρέπει να υπολογίσετε με προσοχή, διότι μπορεί να έχετε ανάγκη από μετρητά ή ζωοτροφές ή να να σπερνετε όσπρια με στόχο να έχετε βιολογικές προμήθειες για το σπίτι σας. Ειδικά για αυτή την περίπτωση πρέπει να υπολογίσετε όχι τιμές χονδρικής πώλησης των οσπρίων αλλά λιανικής αγοράς βιολογικών οσπρίων, τα οποία εάν δεν καλλιεργείτε πρέπει να αγοράσετε.

Πριν λοιπόν κάνετε το βήμα και γίνετε καλλιεργητής aloe Vera μετρήστε τα οικονομικά σας, το χρόνο ενασχόλησης, το μέγεθος του χωραφιού (ένα στρέμμα μπορούν να φυτευτούν 1.200 φυτά ), τα τρεισήμισι χρόνια μέχρι το φυτό να είναι σε παραγωγική ηλικία, τα έξοδα αγοράς – προετοιμασίας – καλλιέργειας, την κατάσταση της αγοράς τώρα και την κατάσταση της αγοράς για τα επόμενα 5 χρονιά και πάρτε αποφάσεις με καθαρό μυαλό.

Σχετικα αρθρα: